13233216_1021731501195432_985545081_n

ИНТЕРВЈУ ЗА РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈУ ВОЈВОДИНЕ О ПОЛОЖАЈУ НАУЧНИХ РАДНИКА У СРБИЈИ

Председник Управног одбора Института за Науку и Уметност Немања Обрадовић, дао је 13. маја 2016. године интервју за Радио Телевизију Војводине поводом положаја научних радника у Републици Србији.

Овом приликом је истакнуто да не постоји дугорочна стратегија државе за развој науке већ се све заснива на интересима актуелних власти. Како би се формирала добра дугорочна стратегија, она мора да се заснива на интересу науке, а не политичких поена. Највећи проблем је што се буџетска средства расипају. Финансира се велики број пројеката који превазилазе финансијске могућности, уместо мањег броја пројеката са већим средствима. Држава се оријентише ка квантитету, а не квалитету.

Такође је истакнуто да је положај научника у Београду и Војводини тежак, а оно чега људи нису свесни је то да на југу где има универзитетских центара и много потенцијала је много теже, зато је циљ Института да јачом сарадњом институција у Србији доведе до равномерније расподеле средстава.

Оно што је чињеница је то да средстава нема као последица економске ситуације у земљи. Уместо самог финансирања из буџета, држава је дужна да подржи пројекте и навођењем привредника на донације, скретањем медијске пажње и слично. Веома је битно да пројекти који су финансирани спадају у категорију самоодрживих и да доприносе привреди.

FacebookTwitterLinkedIn